Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Olej Inca inchi

OLEJ INCA INCHI

Co to jest ?

Sacha Inchi to bardzo charakterystyczny owoc w kształcie gwiazdy, którego właściwości znane są już od tysiąca lat. Owoc z którego powstaje cudowny olej pochodzi z Peru i rośnie w puszczy tropikalnej. Olej inca inchi jest dopiero od niedawna dostępny w Polsce, ale coraz bardziej doceniany ze względu na swoje działanie. Posiada bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (nawet 92 % całej masy oleju – co czyni go rekordzistą wśród wszystkich naturalnych olejów roślinnych). W jego składzie znajdziemy również Witaminę E i A.

Właściwości, działanie i zastosowanie.

• świetny do pielęgnacji wszystkich typów cery
• idealnie nadaje się dla dojrzałej skóry gdyż ma silne działanie przeciwzmarszczkowe
• jest zaliczany do lekkich olejów o aksamitnym wykończeniu
• polecany na okolice oczu
• możemy stosować go do masażu by zapobiec rozstępom w czasie ciąży
• redukuje nadwrażliwość skóry, jest odpowiedni do zastosowania przy cerze atopowej, wrażliwej, łuszczącej się, podrażnionej
• poprawia elastyczność, wpływa na produkcję kolagenu
• polecany również do pielęgnacji włosów, nadaje im miękkość, jedwabistość i połysk
• jest odpowiedni również w przypadku skóry tłustej i trądzikowej
• dobrze sprawdza się przy skórze wrażliwej, atopowej i łuszczącej się gdyż redukuje nadwrażliwość
• zawiera wysoką ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki czemu wnika w głąb skóry dając nawilżenie i wzmocnienie bariery lipidowej
• przynosi ukojenie skórze podrażnionej opalaniem
• na pęknięcia, zadrapania, wysypki alergiczne, na zmiany łuszczycowe i w stanach zapalnych skóry
• ma silne działanie antyoksydacyjne i ochronne
• regularne stosowanie poprawia koloryt skóry
• redukuje przebarwienia i plamy posłoneczne

Właściwości i zastosowanie w kosmetyce:

Oleju inca inchi próżno szukać w kosmetykach pielęgnacyjnych gdyż nie jest jeszcze aż tak bardzo popularny jak olej arganowy czy macadamia. Najczęściej stosowany jest samodzielnie jako czysty olej wsmarowywany w twarz, ciało i włosy lub dodawany bezpośrednio do gotowych kosmetyków w celu wzbogacenia składu o dobroczynne składniki. My pokusiliśmy się o zastosowanie oleju inca inchi w naszej serii dla kobiet w ciąży, malinowym olejku do masażu, malinowym musie do ciała a nawet w nawilżającym peelingu do twarzy.

Ciekawostki

Roślina sacha inchi jest ciekawa, a jej owoce wyjątkowo charakterystyczne. Jest to pnącze osiągające wysokość nawet do 2 m. Częściowo zdrewniałe. Rośnie w peruwiańskiej Amazonii w różnych partiach dżungli. Pnącze ma zielone liście i drobne białe kwiaty wytwarzające owoce w kształcie gwiazdy jasnozielonego koloru. W miarę dojrzewania owoce brązowieją, a w ich wnętrzu tworzą się nasiona oddzielone od siebie przegródkami.


Maseczka z żółtka na błyszczące włosy

• żółtko jajka
• łyżka oleju rycynowego
• kilka kropli soku z cytryny
• łyżka oleju inca inchi

Zmieszaj jedno żółtko, łyżkę olejku rycynowego i kilka kropli soku z cytryny. Maseczkę wmasuj we włosy, przykryj folią i owiń głowę ręcznikiem. Pozostaw na godzinę, a potem dokładnie zmyj szamponem.
To świetna kuracja odżywcza dla włosów. Maseczka zawiera m.in witaminy A i E, a także lecytynę, cukry, lipidy, proteiny i kwas cytrynowy. Wszystkie te substancje poprawiają kondycję włosów. Stają się one gładsze i bardziej błyszczące.

 

     

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl