Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Olej arganowy
Co to jest ?
O tym cudownym oleju zwanym „płynny złotem” napisano już niezliczoną ilość artykułów i informacji. Nie ma chyba na świecie kobiety, dla której piękno, promienna cera i lśniące włosy są wizytówką i dumą, a która nie znałaby oleju arganowego i nie byłaby w stanie jak z karabinu podać najbardziej znanych właściwości i informacji na jego temat. Na rynku możemy spotkać niezliczoną ilość kosmetyków i preparatów zawierających w swym składzie olej arganowy.
Olej arganowy znajdziemy praktycznie w każdym możliwym kosmetyku od ciała, twarzy, kremu do rąk, kończąc na szamponach i makijażu. Zwolennicy cieszą się, że stał się tak ogólnodostępny, są również i opinie, że rynek przesycony jest taką ilością a wciskanie dodatku oleju kończy się tylko i wyłącznie na wypisaniu reklamowego hasła na opakowaniu, które nijak się ma do zawartości i cudownych właściwości tego magicznego i znanego od wieków złota Maroka. Dlatego ważne jest by szukać sprawdzonych kosmetyków i produktów z dużą zawartością oleju arganowego, lub po prostu zasilić szeregi naszych kosmetycznych wspomagaczy czystym, 100% olejem arganowym i w takiej postaci go stosować.
Właściwości, działanie i zastosowanie.
Wszyscy znają cudowne właściwości oleju arganowego dla skóry suchej, łuszczącej i szorstkiej. Olej arganowy ma wiele zastosowań i wiele cudownych właściwości również w kuchni. Olej arganowy wytwarzany do celów spożywczych różni się od kosmetycznego tym, że spożywczy olej arganowy wytwarzany jest z prażonych nasion arganowego drzewa, a olej arganowy kosmetyczny z nieprażonych. Niektórzy narzekają na cenę oleju arganowego, jest ona nie przypadkowa, gdyż olej arganowy jest dość ciężki w produkcji i musi być on wytwarzany ręcznie – stąd właśnie jest jednym z najdroższych olei.
Jeśli chodzi o zastosowanie oleju arganowego w kuchni to ma on praktycznie tyle zalet co w zastosowaniu kosmetycznym. Olej arganowy dodany do potraw, sosów i sałatek daje delikatną, orientalną nutę naszym potrawom, często zwany jest przez kucharzy „truflami” wśród olei. Olej arganowy nie specjalnie nadaje się do smażenia – polecane jest stosowanie go na surowo. Jeśli szukamy oleju smażeniowego to odsyłamy do tekstu o oleju kokosowym – ten olej świetnie sprawdzi się u osób, które są fanami smażonych potraw.
- Właściwości i zastosowanie spożywcze:
-jako dodatek do sosów, sałatek i gotowych potraw
-można na nim piec i smażyć
-regularnie spożywany obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
-naturalnie wzmacnia naszą odporność
-pozytywnie wpływa na działanie serca i zapobiega miażdżycy
-działa przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie
-posiada 2 razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek
-spożywanie oleju arganowego może zmniejszyć ryzyko zachorowań na nowotwory
-stosowany do zapobiegania takim chorobom jak Parkinson i Alzcheimer
- Właściwości i zastosowanie w kosmetyce:
-jako nawilżające serum/odżywka na zniszczone końcówki włosów
-krem przeciwstarzeniowy do twarzy i pod oczy
-olejek do masażu
-łagodzi zmiany trądzikowe i pomaga w ich zwalczaniu
-zmniejsza stany zapalne na skórze
-doskonały nawilżacz dla bardzo suchej, łuszczącej się skóry
-przyśpiesza gojenie się skóry
-balsam nawilżający do całego ciała
-zapobiega rozstępom w czasie i po ciąży
-serum na łamliwe, suche paznokcie oraz na zmiękczenie skórek
-nawilża suchą, zrogowaciałą skórę na stopach i dłoniach
-świetny preparat na spierzchnięte i wysuszone usta oraz do codziennej ich pielęgnacji
-wspomaga walkę z niechcianą pomarańczową skórką
-pomoże spłycić blizny i rany na skórze
-ma duże działanie przeciwzapalne, polecany jest dla osób z chorobami stawów i reumatyzmem
kilka kropel można dodać do kąpieli by nawilżyć skórę
łagodzi podrażnienia i poparzenia słoneczne
Jak widzimy olej arganowy nie bez powodu nazywany jest cudownym olejem, gdyż możliwości zastosowania go w różnych dziedzinach życia są prawie nieograniczone. Olej arganowy ma wspaniały wpływ na nasze ciało, skórę i umysł. Olej arganowy zapobiega wielu chorobom i pomaga łagodzić skutki już istniejących. Najważniejszą rzeczą w używaniu naturalnych kosmetyków i olejów jest regularność, cierpliwość i systematyczność. Gdy wytrwamy i będziemy sumienni w stosowaniu w zamian otrzymamy piękną skórę, włosy i zdrowe ciało.
Ciekawostki
W naszej ofercie znaleźć można 100% naturalny olej arganowy rozlewany w szklane buteleczki. W swojej ofercie mamy również kosmetyki do ciała i twarzy, w których składzie znajdziemy naturalny olej arganowy np. kremy do twarzy, balsamy do ciała na bazie oleju arganowego czy szampon arganowy. Posiadaczki wątłej czupryny powinny sięgnąć po naszą Maskę 7 Olei w której na 1 miejscu postawiliśmy na olej arganowy.
Kilka przepisów na arganowe cuda w domowym zaciszu:
Maseczka do twarzy z olejem arganowym
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju arganowego
1 łyżeczka cytryny
wszystko mieszamy i na 30 minut nakładamy na twarz, a po tym czasie zmywamy.
Pyszna marokańska pasta – AMLOU
300 g uprażonych w piekarniku migdałów zmielonych na proszek
(rozgrzany do 190stopni – 20 minut)
200 zł oleju arganowego
3-4 łyżki płynnego miodu
szczypta soli
do zmielonych, uprażonych migdałów dodajemy 200ml oleju arganowego oraz miód i cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Pastę trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku i przed każdym zastosowaniem mieszamy. Pasta z olejem arganowym jest idealnym dodatkiem do krakerów i wszystkich chrupiących przysmaków.
Maseczko – peeling do twarzy z miodem i olejem arganowym
- łyżka oleju arganowego
- łyżka naturalnego miodu
mieszankę nakładamy na twarz, pozostawiamy na kilkanaście minut, później masujemy twarz a resztę zmywamy.